Aardappelen, de gezondere alternatieven op een rij

aardappelenWij Nederlanders zijn dol op aardappelen. Echt een basis voor de Hollandse pot. Wist je dat aardappelen nog maar kort in Europa gegeten worden en dat de aardappel eigenlijk giftig is? In dit artikel leggen we je uit waarom je de aardappel beter kunt laten staan en welke alternatieven dan wel verstandig zijn.

Een aardappel is niet alleen lid van de knollenfamilie, hij is ook nog eens lid van de nachtschadefamilie. Nachtschades zoals paprika’s, aubergine, pepers, tomaten en zeker de aardappel, zijn rijk aan alkaloïden. Alkaloïden zijn gifstoffen die de plant produceert om zich tegen vraat van insecten en mensen te beschermen. Een bekende alkaloïde in aardappelen is solanine. Solanine is hittebestendig, dus ook gekookte en gebakken aardappelen kunnen link zijn om te eten. De hoeveelheid solanine hangt wel af van de omstandigheden waarin de aardappelen zijn gekweekt. Bij speciale kweekaardappelen voor consumptie is de hoeveelheid solanine wel minder dan we in wilde aardappelen tegenkomen. Lees meer

You may also like...